Eikenprocessierups, wanneer krijg je last en hoe los je het op?

Inmiddels heeft iedereen wel van de Eikenprocessierups gehoord en hebben vele mensen dit kleine rupsje gezien. Wanneer krijg je last en wat doe je tegen deze processierups.

Deze rups zit op eikenbomen en grote nesten bij elkaar. Je ziet op de rups al flink wat haren zitten maar de echte haren waar wij last van krijgen in de vorm jeuk en irritatie van ogen en luchtwegen zijn de kleintjes die je niet kan waarnemen.

Hoe voorkom je dat je in aanraking komt met de haren van eikenprocessierups?

  1. Blijf uit de buurt van eikenbomen tot eind juli want dan vliegt deze rups uit als vlinder
  2. Draag kleding die het lichaam bedekt. T-shirts en korte broeken zijn dus uit den boze mocht je toch langs een rijtje eikenbomen moeten lopen of fietsen.
  3. Loop voor de wind. De haren van processierups zijn zeer licht en worden redelijk ver door de wind gedragen. Zorg dat je niet in de wind loopt want dan krijg je de volle laag.

Wat kan je doen tegen de jeuk en irritatie van deze eikenprocessierups?

  1. Bedek met brede plakband of ductape de lichaamsdelen die je blootgesteld hebt en trek het er weer af. Zo verwijder je 99% van de haren van deze processierups. Mocht je vaak in de natuur lopen neem dan een rol plakband mee uit voorzorg en ontdoe je van de haren met de tape. Dit werkt uitzonderlijk effectief. De haartjes hebben kleine weerhaakjes en blijven in je huid zitten. Je ziet ze niet maar het zaak die haartjes er wel uit te krijgen. Herhaal zo nodig het ritueel met de plakband of ductape een aantal maal.
  2. De haartjes van de rups kunnen je pas steken zodra ze weerstand krijgen. Als ze vanuit de lucht op je huid komen dan is er eigenlijk niets aan de hand in de meeste gevallen. Maar omdat ze blijven steken in je eigen arm- en beenharen wrijf je ze zelf in je lichaam. Vaak krijg je ook bultjes net onder je sokken en onder je t-shirt of overhemd. Verwissel daarom ook van sokken en overige kleding als je buiten bent geweest in een gebied met eikenprocessierupsen.
  3.  Heb je last van je ogen, spoel ze dan met water of oogdruppels. De meeste irrittie zal dan verdwijnen. rijg je last van je luchtwegen raadpleeg dan een dokter. Dat geldt overigens ook in alle andere gevallen mochten de klachten aanblijven.
  4. Om de jeuk te bestrijden kun je een product met Aloë Vera gebruiken wat de jeuk van  de eikenprocessierups zal verlichten. Wat ook goed helpt zijn anti-jeuk middelen met cortisonen erin.

Volgende week van 16 tot en met 19 juli wordt de Nijmeegse Vierdaagse weer gelopen. Gelukkig voor de wandelaars heeft de organisatie de route zoveel mogelijk eikenprocessierups vrij gemaakt. Maar neem voor de zekerheid toch plakband en oogdruppels mee.

 

About The Author

marceltv

No Comments

Leave a Reply